Herinneringen

Graag brengen wij de oproep van Jos van Rooij onder uw aandacht:

“Ik ben zelf in het bezit van een afscheidsbrief van een ter dood veroordeelde verzetsstrijder uit Eindhoven gericht aan een bevriende Eindhovense familie. De brief is ondertekend met “Henk”, verder geen familienaam, datum of plaatsnaam. Misschien dat er via deze website nog informatie over “Henk” te achterhalen is.”

Weet u wellicht wie “Henk” is of heeft u andere informatie?
graag uw reactie naar info@herinnerudenamen.nl

———————

van de webmaster “Herinner u de namen”

Ik ben te jong, ik heb geen persoonlijke herinneringen aan de periode 1940-1945. De verhalen over de oorlog werden door de familie altijd summier gehouden, er werd liever helemaal niet over gepraat.
Waarom dan hier een reactie? Wel, het begon zo:

In de hal van station Eindhoven hangt een plaquette met de tekst:
Ter gedachtenis aan hen die vielen 1940 – 1945 en daaronder 15 namen.
Hoe vaak ik daar niet langs gelopen ben zonder te lezen, zonder te beseffen wat zo’n herdenkingsmonument voor de nabestaanden kan betekenen. Pas vele jaren en treinreizen later hoorde ik van mijn schoonvader het verhaal van één van hen. Het was zijn vader, -rechts op de loc – de man naar wie mijn man vernoemd is, die machinist was op een locomotief en is omgekomen bij de beschieting van ‘zijn’ trein, maart 1945. De impact die dat op het leven van zijn kinderen heeft gehad is groot.

weer jaren later…….
Via via word ik benaderd met de vraag of ik een website wil bouwen voor de stichting Herinner u de namen. Na een kennismakingsgesprek heb ik ja gezegd omdat ik het initiatief fantastisch vind: Eén monument met al hun namen.

Ik nodig u uit om uw herinneringen aan deze website toe te voegen.

GvdB, ‘webquestion’ september 2011

27 Reacties op Herinneringen

 1. Jan Harweg zegt:

  In de vooravond van 19 September 1944 verschijnen er bij het invallen van de duisternis ‘n groot aantal z.g. lichtkogels in het luchtruim boven Eindhoven. Aanvankelijk wordt dit gezien als zijnde ‘n bijdrage aan de uitbundige feestvreugde die de stad nog volledig in z’n greep houdt. Eindhoven is daags tevoren bevrijdt.
  Maar al snel wordt duidelijk dat de lichtkogels worden uitgeworpen door Duitse vliegtuigen. Zij vormen de voorbode van ‘n afschuwelijke tragedie.
  De geruchten over ‘n naderend onheil verspreiden zich als ‘n lopend vuurtje onder de feestvierende menigte. Men vlucht in allerijl in paniek huiswaarts.
  Zo ook mijn ouders, samen met mij en mijn boezemvriendje. Bij nadering van ons huis gelegen in de Pastoriestraat, besluiten zij, als hadden ze ‘n voorgevoel, niet naar binnen te gaan, maar uit te wijken naar ‘n door buurtbewoners gebouwde schuilkeder verderop in de straat. Mijn vriendje wil naar huis en liefst zo snel mogelijk.
  Nauwelijks aangekomen in de overvolle schuilkelder breekt de hel los. Het gierende geluid van de laag overvliegende vliegtuigen, die heel dichtbij hun dodelijke lading uitwerpen, het ontploffen van de bommen, het gegil van mensen in doodsangst. Het vormt ‘n angstwekkend geluidsdecor bij het drama dat zich voltrekt.
  Ons huis wordt getroffen, maar wij leven nog. Zijn ongedeerd.
  Wassenaarstraat 36 krijgt ‘n voltreffer te verduren, met fatale gevolgen. Het is het huis waar mijn vriendje woont. Samen met zijn moeder, twee zusjes en zijn opa, wordt hij gedood.
  Zijn naam is opgenomen in de lijst van in de stad omgekomen inwoners, samen met zijn medeslachtoffers.
  CARL. A. BASTIAN 9-3-1936 19-9-1944

  Het lezen van zijn naam is voor mij de aanleiding, om na 67 jaar, langs deze weg kenbaar te maken wat ik mij herinner van deze dramatische avond.

  CARL. A. BASTIAN

 2. Geertje van den Heuvel- Warta zegt:

  Het gaat om Siert van de Veen, 13-10-1917 overl.30-5-1944, geb.Uithuizermeeden ? .
  Hij is tijdelijk bij ons in huis geweest in de Buys Ballotstraat 23 en het was in 1940 want dat staat in het versje in mijn poezie-album. Ik was toen 8 jaar. Wat er daarna verder met hem gebeurd is weet ik niet. Het woonadres klopt dus niet.
  Met vr.gr. G.v.d.Heuvel.

 3. riet tournoy zegt:

  Mijn zusje is in nov 44 overleden door een nabom. Ze is in eerste instantie begraven op het Lambertus kerkhof maar na enkele maanden daar weer weggehaald omdat er plaats gemaakt moest worden voor andere gevallenen. Later heb ik vernomen dat er meerdere waren en dat die zijn herbegraven op Eikenburg. Er is als het goed is ook een gedenkteken geplaatst .

 4. Mardien zegt:

  Met mijn tante van 88 ben ik op Allerzielen naar het kerkhof geweest in Eindhoven. Zij heeft mij een aantal graven laten zien van de slachtoffers van 19 september. Ook het graf van de machinist hebben we gevonden. Pas later heb ik deze website gevonden.

  • Mardien zegt:

   een week later vertel ik mijn ouders over het bezoek aan het kerkhof en wat voor indruk een familiegraf daar op mij heeft gemaakt. Blijkt dat papa mee geholpen heeft op de Demer direct na de aanslag en het gezin dat is omgekomen heeft gekend. Nooit heeft hij erover verteld.

 5. carla spelbrink sanders zegt:

  Mijn vader Carolus Sanders is gesneuveld op 19 sept. 1944. Zelf was ik 4 mnd. oud, heb hem dus niet gekend. Ben wel blij met dit intiatief. Hij heeft in de oorlogsjaren steeds geroepen, ik zou mijn leven willen geven, dat mijn kinderen vrij zijn, zonder oorlog. Wel wrang dat dit ook zo gegaan is, daags na de bevrijding. Hij is geraakt door een granaatscherf en was op slag dood, in onze eigen achtertuin aan de woenselse markt. Mijn moeder bleef met 6 kinderen achter.

 6. j.janssen,cornelissen zegt:

  Lambertus Cornelissen is door de duitsers als jonge jongen mee genomemen en in een concentratiekamp terecht gekomen, ver Polen in. Ik weet niet welk kamp maar het was er erg koud, hij heeft gruwelijke dingen gezien ,en toen hij terugkwam was hij besmet met tyfus en is op 11 augustus 1945 gestorven en mijn oma, zijn moeder, op twee september van verdriet. Geboren in Afferden Gelderland 10 april en 11 april gestorven en op de Trudo kerkhof begraven. Ik was toen 8 jaar

 7. Jos van Rooij zegt:

  Ik ben zelf in het bezit van een afscheidsbrief van een ter dood veroordeelde verzetsstrijder uit Eindhoven gericht aan een bevriende Eindhovense familie. De brief is ondertekend met “Henk”, verder geen familienaam, datum of plaatsnaam. Misschien dat er via deze website nog informatie over “Henk” te achterhalen is.

 8. Nettie Heesakkers van Kemenade zegt:

  Nettie Heesakkers van Kemenade zegt
  Mijn Vader Corneles J v Kemenade is omgekomen bij het bombardement
  op 15-08-1944 op de Strijpsestraat 198.
  De oorzaak hier van was, dat de Engelsen de bommen, die bedoeld waren
  voor het vliegveld, te vroeg hebben laten vallen.
  Mijn Vader was op slag dood, ik zelf kreeg een scherf tegen mijn hoofd
  wat wonderwel goed afliep.
  m.vr.gr. Nettie Heesakkers v Kemenade

 9. Jos Aarts zegt:

  Mijn vader Johannes Theodorus Aarts is gevallen op 19 sept 1944 te Eindhoven.
  Was bij de vrijwillige ondergrondse verzetsbeweging in Eindhoven. Zijn graf is over-
  gebracht naar het ereveld van de Nederlandse oorlogsgraven stichting te Loenen.
  m.vr.gr.
  J.Aarts

 10. j.v.stratum zegt:

  De naam van mijn– zuster staat wel op de lijst, maar het oude adres was Prins
  Hendrik str. 38. Zij wandelde in de Willemstr toen het alarm af ging. Mien stak de weg over en werd getroffen, mijn andere zuster bleef aan de goede kant en werd getroffen en kreeg splinters in de benen.
  de naam van mijn zuster Mien v Stratum 18-3-1924 –gestorven 30-3-1943

  staat in de lijst Prins Hendriksplein, wat fout is